SAK Scenen

En ny åben platform og friluftscene
for kultur og kunst i Svendborg
situeret i SAKs smukke haveanlæg

 

SAK Scenen SAK’s haveanlæg vil nu få en permanent æstetisk og multifunktionel open air scene til alt fra kunstfaglige foredrag, '“poetry slams”, musik og scenekunst.

 
 

Overordnet idé og vision

 

Svendborg er kendt for gode teatre, cafeer og spillesteder. Byen har dog brug et grønt samlingspunkt til kunst og kultur. Det eneste offentlige, grønne område i midtbyen ligger åbent ud mod trafikken. SAKs haveanlæg bliver Svendborgs centrale, grønne rum, hvor biler og støj ikke forstyrrer kunsten. En have til sanselige, naturlige og kulturelle indtryk - og plads til både fællesskab, fordybelse og fangeleg. Vi, publikum og byens arrangører, oplevede i forbindelse med festivalen 5700 Summer, at SAKs have er et formidabelt, lukket rum til events under vores gigantiske blodbøg og grønne gingko biloba.


Hvor skal idéen realiseres?
Når man bygger en scene, er der mange hensyn at tage – både i forhold til tilladelser og anvendelsesmuligheder. Vi vil sikre os, at de tekniske detaljer omkring gulv, tagkonstruktion, ophæng, strøm, lydforhold og op/nedtagning er eksemplariske. Således at scenen bliver optimal for kunstnere (og naboer). Til dette har vi allieret os med det kommende Landsstævnes scenebygger og Svendborg Kommunes tekniske afdeling.


Hvad omfatter projektet?
SAK Kunstbygnings store have bliver fremover et centralt og vigtigt rum for kultur i Svendborg. Både for SAK og vores nabo Gårdbutikken, men også for Svendborg og Sydfyns øvrige kulturarrangører, som har brug for en scene. Vores ambition er en æstetisk flot scene, der passer ind i havens anlægsstruktur. Derfor arbejder vi for, at vi kan få hjælp af kunstnere til at dekorere scenen. Det er en udfordring at gøre en scene til et kunstværk, men den kan gøres så flot, at den komplementerer kunsten. Der er god plads til scenen med direkte adgang fra Voldgades p-plads.

I et bæredygtigt perspektiv, vil en permanent scene være fordelagtig. Vi vil undgå kørsel af tunge elementer, hver gang der skal afholdes et arrangement. Vel at mærke inde midt i Svendborg. Scenen kommer primært til at være af genbrugselementer.


Hvem står bag projektet?
Projektet er organiseret af SAKs visionsgruppe og en frivillig gruppe nedsat af SAKs bestyrelse. Heri sidder frivillige personer med tunge kompetencer indenfor både tekniske og kulturelle områder. Endvidere sparrer vi med både en professionel scenebygger samt Svendborg Kommunes tekniske afdeling. Det er hensigten, at der også kobles både en arkitekt og en kunstner på.


Hvordan involveres lokalsamfundet?
Svendborg og Sydfyns øvrige kulturarrangører vil alle blive inviteret til at gøre brug af scenen. Det kan være musikforeninger, orkestre, teatre, kunstgrupper, performere, kor og uddannelsesinstitutioner, der har brug for en scene.


Hvem gavner projekter og hvordan?
Scenen skal bruges til koncerter (klassisk musik, jazz, folk, mindre pop- og rockorkestrer, kor, upcomming mm.), teater, dans, kunsthappenings og events. SAKs kerneydelse vil altid være billedkunst, men moderne kulturhuse skal kunne mere end deres kerneydelse. De arrangementer, som skal foregå på scenen og i haven, har til formål at gøre SAKs udstillinger endnu mere attraktive. I forhold til Svendborg som helhed, vil scenen være socialt bæredygtig og åben for alle borgere.


Hvordan og hvor meget er stedet åbent for offentligheden?
SAK Kunstbygning er åbent hele året og det vil scenen også være. Der er fri adgang til SAKs have for offentligheden og langt hovedparten af de aktiviteter, som vil foregå på scenen, kræver ikke entré. Der vil dog være arrangementer, hvor haven lukkes af, så der kræves entré. Det kunne være en koncertrække a la 5700 Summer, en koncert arrangeret af spillestedet Harders eller en jazz festival.

 

PROCES & DESIGN

Følg udvikling og realiseringsprocesen her
og på vores instagram:
www.instagram.com/sakkunstbygning

 

Med støtte af Realdania Underværker

 
 

Koncert i SAK’s haveanlæg
under festivalen 5700 Summer i 2021