SAK Kunstbygning
Bygning 27/31
foto: Byhistorisk Arkiv

SAK Kunstbygning

SAK Kunstforening og Kunstbygning har til huse i to fredede klassiske bygninger i Vestergade i Svendborg, Vestergade 27 og 31. Som bygningerne står nu er nr. 27 fra 1891 og nr. 31 fra 1881. Man kan i optegnelserne i byhistorisk arkiv se, at der forinden har ligget et 16 fags bindingsværkshus. Det har været et langt hus, da der mellem hvert fag, som er afstanden mellem de lodrette stolper i bindingsværket, har været fem alen. En alen var et gammelt mål som er afstanden fra albuen og ud til fingerspidserne. 

SAK Kunstbygning udspringer og drives af SAK, Svendborg Amts Kunstforening. Foreningen blev stiftet i 1941 af lokale kunstnere og kunsthåndværkere og siden starten har man rundt om i byen afholdt udstillingerne på hoteller, i Svendborg Borgerforening og endda i det gamle overdækkede svømmebad ved Krøjers have.

De to huse er egentlig bygget som klassiske byhuse og beregnet til private boliger, og rummene er af varierende størrelse og har den intimitet, der er kendetegnende for huse til det formål (dette ses tydeligt på dette gamle sort/hvide foto). Dagligstuen fungerer nu som kontorlokale.

I 1964 køber SAK Kunstforening Vestergade 31, der indtil 1934 fungerede som bolig for amtsforvalteren og indtil 1964 som privat bolig for amtsforvalterens enke fru Louise Blum.

Vestergade 27 bliver i 1994 føjet til Vestergade 31, og der etableres en sammenbygning i hjørnet af de to bygningers bagside ud mod haven.

Huset var tidligere ejet af landinspektør Christian Hvenegaard og fungerede senere fra 1964 til 1994 som både advokatfirma og privatbolig for advokatfamilien West.

Pavillonen, som stikker ud i haven, er fra 1986 og skulle give mere plads til de ansatte. Den fungerer i dag også som udstillingslokale samt møde- og samlingssal for kreative og kunstfaglige arrangementer. 

De to huse er egentlig bygget som klassiske byhuse og beregnet til private boliger, og rummene er af varierende størrelse og har den intimitet, der er kendetegnende for huse til det formål. Dagligstuen fungerer nu som SAK’s administration.

Flere steder i de to huse ses reminiscenser af historiens gang.

SAK Kunstbygning
Bygning 31
SAK Kunstbygning, 1970, foto: Byhistorisk Arkiv

Vestergade 31, ca. 1970.

Dagligstue, ca. 1800-tallet
Vestergade 31
(Kunstner ukendt)

Ovenfor ses et malet billede fra 1954 af enkefru Blums dagligstue i stueetagen af Vestergade 31, den gamle amtsforvalterbolig – i dag et af de flotteste udstillingslokaler i kunstbygningen. 

Landinspektør
Christian Hvenegaards
stue, Bygning nr. 27.
Bygning 27, stuen.
foto: Byhistorisk Arkiv

De to huse er egentlig bygget som klassiske byhuse og beregnet til private boliger, og rummene er af varierende størrelse og har den intimitet, der er kendetegnende for huse til det formål. Dagligstuen fungerer nu som SAK’s administration.

Amtsforvalterens
Pengeskab
Bygning 31, 1.sal

På 1.sal i Vestergade 31, hvor Amtsforvalteren havde sit kontor, finder man i et hjørne et pengeskab. Det har sikkert været til at opbevare fortrolige dokumenter og den skat, som amtsforvalteren stod for at inddrive.vde sit kontor, finder man i et hjørne et pengeskab. Det har sikkert været til at opbevare fortrolige dokumenter og den skat, som amtsforvalteren stod for at inddrive.