KAI N 100
Hyldest til billedhuggeren Kai Nielsen
9. jun. - 24. nov. 2024

Parafrase af Helle Rask Crawford
“Svanekamp" , 2024 , bronze

kai N 1oo

Udstillingsåbning:
8. juni fra 14 - 16

Udstillingen kan opleves
fra 9. juni - 24. november


Kai N 100
En homage til den
danske billedhugger Kai Nielsen
i anledning af 100 året for hans død

Kai Nielsen (1882-1924) er den store danske billedhugger fra de første tyve år af 1900-tallet. Han fik marmor, granit, bronze, gips og ler til at udtrykke ideen, om det han ville skabe, som en fornyer i dansk skulptur. Hans kunst giver udtryk for tidens optimisme med vitalitet, kraft og stærke følelsesudtryk, hvor form og indhold sammen bliver en højere enhed.

Som et bidrag til fejringen af 100-året for Kai Nielsens død arrangerer SAK Kunstbygning og Dansk Billedhuggersamfund i samarbejde en særudstilling, hvor 21 kunstnere bidrager med værker, der går i dialog med Kai Nielsens skulpturelle virke. Parallelt hermed tilbydes en række aktiviteter, der relaterer sig til Kai Nielsens virke, herunder workshops.

Fejringen af Kai Nielsens livsværk er en national begivenhed, hvor Glyptoteket og Faaborg Kunstmuseum har fokus på det historiske og præsenterer forskellige Kai Nielsen skulpturer.

PÅ SAK Kunstbygning vil samarbejdet omkring gendigtninger af hans værker være en hyldest fra nulevende kollegaer fra Dansk Billedhuggersamfund.


SÆRPROGRAM
KAI NIELSEN 100 ÅR

— Mere info snart. |


Særudstillinger om Kai Nielsen kan desuden opleves fra den 30. maj 2024 – 5. januar 2025 på Glyptoteket (København) og fra den 8. juni 2024 – 5. januar 2025 viser Faaborg Museum en parallel Kai Nielsen-udstilling udviklet i tæt samarbejde med Glyptoteket i København.

Foto: Byhistorisk Arkiv

Kai Nielsen var fascineret af menneskekroppen. Han tematiserede både stærke mandekroppe med antikkens idealkroppe som forbillede, som f.eks. i den monumentale skulptur Første generation, og kvindelige figurtyper inspireret af antikkens mytologiske skikkelser som Afrodite, som f.eks. skulpturen Aarhuspigen eller Venus med æblet. Men han fordyber sig også i hverdagsmotiver som Pigebarn, der piller tæer, statuetter af børn og portrætbuster af familien og af sin samtids kendte atleter, kunstnere og kunstsamlere.